Rumänska Attila drivs av kärleken

on

Han är utbildad dataingenjör, men arbetar idag som pastor i en pingstförsamling i den lilla rumänska staden Reghin. Tillsammans med sin fru Ana har de tre barn; två flickor och en pojke. Attila har varit aktiv i HTLI:s arbete i Rumänien redan från start.  

Den 23 oktober 2004 samlades fem personer i den lilla staden Reghin. Tillsammans ville de hitta ett sätt att kunna hjälpa fattiga i sitt närområde. Bland de fem var Attila och HTLI:s ordförande Allan Widarsson. Här började så arbetet med Hjälp Till Liv Rumänien. Genom de 14 år som gått sedan dess har man kunnat hjälpa mer än 350 personer i när-området; barn, studenter och äldre i behov av hjälp.

Många behov

Genom kontakter inom skola, socialen, myndigheter och vänner fick man  kontakt med behövande. Behovet var oerhört stort. Till en början var det svårt att veta vilka man  skulle rikta in sig på att hjälpa-
– Vi fick helt enkelt utveckla olika kriterier för vilka vi skulle göra en insats för, men också regler som de hjälpbehövande behövde följa.
En regel de satte upp var att fadderbarnens föräldrarna inte får dricka.
– Tyvärr har vi ändå ibland funnit föräldrar druckna och barnen hungriga. Det har gjort att vi i vissa familjer fått övergå till att ge mat istället för pengar. Allt för att det vi ger inte ska gå till missbruk, utan till mat åt barnen, förklarar Attila.
Ändå prioriterar inte alla  föräldrar barnens behov framför sitt eget missbruk. 
– Sorgligt nog finns det föräldrar som sålt maten för att få pengar till sitt missbruk. Sådana fall är svåra, erkänner Attila.- Ibland har vi vid såna situationer dragit in fadderbidraget, men andra gånger har vi känt att vi ändå måste fortsätta att ge, för att barnen åtminstone ska få något att äta.

Uppmanar till studier

Ett annat krav för att få hjälp är att  gåvomottagaren måste se till att barnen går till skolan. Oftast fungerar det, men det finns även de som trots kravet inte skickar sina barn till skolan.- Vi försöker uppmana till både grundläggande studier och vidarestudier på universitet, men tyvärr finns det en mentalitet hos vissa av mottagarna att de hellre vill tjäna pengar här och nu, vilket gör att de i de äldre tonåren hoppar av skolan och åker utomlands. – Börjar det äldsta syskonet så, så är det lätt att de yngre följer efter. Det gör att många ungdomar slutar skolan redan i 17-18-årsåldern.
Såna situationer är både tunga och svåra att förklara för faddrar som anknutit till och stött ett barn i många år, tycker Attila. Men det finns även många positiva och uppmuntrande resultat.

Flera solskenshistorier

Vi har flera exempel på ungdomar som gått vidare till universitets-studier och läst teologi, medicin och utbildat sig inom vården. En man, Vali, har startat en egen pizzeria, som idag är välkänd här i Reghin. Han är nu gift, har ett litet barn och är mycket tacksam för den hjälp han fått av sin fadder, berättar Attila.
En tjej som fått hjälp genom Hjälp Till Liv och sin sponsor, är Dana som förlorade sin mor då hon just börjat  sina universitetsstudier i medicin. Tack vare den fadder Dana fick kunde hon, trots moderns död, genomföra sina universitetsstudier.
– Dana arbetar idag som läkare, är gift och har två barn, berättar Attila.
Dorin, en pojke från en familj med sex barn, är ett annat positivt exempel.
– Dorins dröm var att läsa teologi och genom stödet från sin HTLI-fadder kunde han ta examen och arbetar idag inom kyrkan som ungdomspastor. Han har även själv engagerat sig i Hjälp Till Livs arbete lokalt och är idag ansvarig för Thabita Association som driver Barnens hus Tabita, vilket HTLI är uppbyggare av och huvudsponsor för.

Hjälpen är betydelsefull

Idag fylls det automatiskt på med fler personer som ber om hjälp, då folk känner till arbetet.Det lokala arbetet i Rumänien styrs av HTLR:s fadderråd. Dessa är även de som beslutar om vilka som ska få stöd och om någon – av någon anledning – ska tas ur faddersystemet: Om inte behovet anses så stort längre, eller om man inte hållit sig till de överenskommelser som gjorts. Utifrån detta söker sen HTLI i Sverige efter faddrar.
– Om vi av någon anledning skulle vara sen med att förmedla hjälpen, så är det många familjer som hör av sig och är oroliga över om de inte ska få fortsatt hjälp.
De flesta visar tacksamhet för det stöd de får, men det finns även de som blivit lite för vana vid den hjälp de får, så att de tar den för givet.
Att arbeta med människor har sina glädjeämnen och sina utmaningar, men Attilas drivkraft är utöver mottagarnas attityd till hjälpen. Det som driver honom är kärlek: – Det är Guds kärlek och kärleken till andra människor, säger han.
 – Att arbeta med människor har ju sin ”charm”, säger Attila lite finurligt. För nuvarande får runt 250 personer hjälp genom Hjälp Till Liv i Rumänen och det är underbart att se hur det stöd vi ge hjälper människor i nöd!
– Jag och fadder rådet är så tacksamma till HTLI, Allan, alla medarbetare och faddrar! Tack för erat fantastiska arbete och era gåvor! Vi kan inte göra så mycket för er, men vi ber för er och önskar er Gud’s välsignelse och styrka, avslutar Attila.

Text: Berith Nilsson
Ur HTLI Nyhetsforum nr 4 2018

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *